• darkblurbg

In veel situaties is niet alleen wat je zegt of doet belangrijk, maar ook hoe je het zegt of doet. En hoe je iets zegt of doet, wordt bepaald door hoe je op zo’n moment bent. Zeker op spannende momenten, waarop er geen tijd is om een uitvoerige analyse of plan van aanpak te maken en er wel een actie of interventie nodig is, is hoe je bent allesbepalend. Hoe je bent, is dan direct bepalend voor je effectiviteit.

De dichter Emerson zegt het als volgt:

What you are shouts so loudly in my ears I cannot hear what you say.

En de dichter William George Jordan:

Into the hands of every individual is given a  marvelous power for good or evil- the silent, unconscious, unseen influence in life. This is simply the constant radiation of what man really is, not what he pretends to be.

 

Heb je invloed op hoe je bent?

Het is mogelijk om invloed te hebben op hoe je bent. Ik heb het dan niet zozeer over het veranderen van jouw diepste karaktertrekken en talenten. Ik heb het dan simpelweg over hoe jij hier en nu bent, over welke ‘kwaliteit van zijn’ jij ‘uitstraalt’. Om te beginnen kun je onderkennen hoe je werkelijk bent in plaats van je anders voor te doen. Zo kun je bijvoorbeeld erkennen dat je gespannen bent voorafgaand aan een belangrijke presentatie. Op het moment dat we onderkennen hoe we hier en nu zijn èn dat niet aan iemand anders toeschrijven, opent zich voor ieder mens een keuze: doorgaan met die manier van zijn of genereer je een andere manier van zijn. Dus, zolang je van mening bent dat jouw gespannen zijn nu eenmaal wordt veroorzaakt door het feit dat die presentatie belangrijk is, zul je niet zoveel invloed kunnen hebben op je al dan niet gespannen zijn. Zodra je jouw gespannen zijn niet meer aan iets of iemand anders toeschrijft dan jezelf, ontstaat in beginsel de mogelijkheid dat jij invloed hebt op hoe je bent. Maar hoe?

 

Hoe kun je dan effectief zijn?

Vier kwaliteiten van zijn vormen de basis voor effectieve acties en interventies. Door meesterschap te ontwikkelen in deze kwaliteiten van zijn ook in lastige en spannende situaties en omstandigheden maakt succes voor jou binnen handbereik. Het gaat om:

  • Verantwoordelijk zijn
  • Present zijn
  • In relatie zijn
  • Integer zijn

Wil je meer weten over wat deze kwaliteiten van zijn inhouden, dan vindt je het boek Effectief project- en programmamanagement wellicht interessant. Ook kun je een gratis publicatie opvragen over deze kwaliteiten van zijn door je hier aan te melden. In hoofdstuk 6 van het werkboek Effectief project- en programmamanagement op deze site vindt je oefeningen en praktijkvoorbeelden over deze kwaliteiten van zijn. 

 

Voorbeelden

  • Lees hier over het verschil 'zijn' in een casus over gemeentelijke samenwerking

 

 

 

Aanvullingen of vragen?

Als je aanvullende kennis of voorbeelden op deze site wilt plaatsen of als je vragen hebt over de gepresenteerde informatie, neem dan contact met ons op. Alvast veel dank!