• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Maatschappelijke doelen zijn altijd groter dan 1 organisatie kan realiseren. Stel je werkt aan de aanleg van natuurgebieden. Het maatschappelijke doel is niet (alleen) dat die natuurgebieden er komen, maar dat de achteruitgang van biodiversiteit gekeerd wordt. Om dát te bereiken is ook op andere plekken natuur nodig, moet nieuwe bebouwing voorzieningen voor biodiversiteit bevatten, is een andere manier van landbouw nodig, andere omgang met watersysteem et cetera. Hoe kun je nu verantwoordelijk zijn voor een maatschappelijk doel, terwijl je invloed beperkt lijkt tot een klein schakeltje in het geheel.

(Lees je dit artikel liever in een PDF, klik dan hier.)

 

Cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid

De bekende schrijver Stephen Covey presenteert een behulpzame weergave van de situatie waarin iemand zich bevindt die zich inzet voor een groter doel dan dat hij of zij met zijn of haar eigen inspanning kan bereiken. Je hebt een cirkel van invloed binnen een groter gebied waarop je berokken bent (maar dus geen of weinig invloed hebt):

 

Figuur 1: Cirkel van invloed binnen de cirkel van betrokkenheid

 

Accountable vs. responsible

Op het realiseren van de activiteiten, resultaten en doelen binnen de cirkel van invloed kun je aangesproken worden. Het is jouw werk om dat te doen. In het Engels wordt die vorm van verantwoordelijkheid aangeduid als ‘accountable’. Je bent bijvoorbeeld ‘accountable’ om tijdig nieuwe natuurgebieden te realiseren.

Tegelijkertijd kun je jezelf ook verantwoordelijk houden voor wat in de cirkel van betrokkenheid ligt, voor het grotere maatschappelijke doel. Dat kun je aanduiden als ‘responsible’. Hier heb je geen directe invloed op. Je kunt er door je opdrachtgever dan ook niet ‘accountable’ voor gehouden worden, maar je kiest ervoor hier verantwoordelijk voor te zijn, omdat het hier uiteindelijk om gaat. Dus, je bent responsible voor een toename in biodiversiteit in een bepaald gebied (niet accountable).

 

De cirkel van invloed vergroten

Als je jezelf ‘responsible’ maakt voor de cirkel van betrokkenheid, creëert dat wel een probleem! Want ookal ben je er niet op aanspreekbaar, je maakt jezelf wel verantwoordelijk voor het realiseren van een doel waar je geen complete invloed op hebt. Hoe kun je daarmee omgaan? Jezelf verantwoordelijk maken voor iets dat groter is dan je nu kunt waarmaken creëert een ‘uitdaging’. De vraag om jezelf te stellen is: wat kan ik doen of ontwikkelen om mijn cirkel van invloed te vergroten?

Figuur 2: Vergroten van de cirkel van invloed

 

Dat kan op verschillende manieren:

  • In de eerste plaats kun je wat je doet binnen je huidige cirkel van invloed evalueren. Dat levert inzichten op waardoor je de effectiviteit van wat jij doet, kunt vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe of andere regels te stellen, lopende projecten bij te stellen of nieuwe projecten te starten, investeringen op een andere manier vorm te geven et cetera.
  • In de tweede plaats kun je anderen mobiliseren voor het doel waar jij voor verantwoordelijk bent. Ofwel, partners werven die met hún cirkels van invloed de ontbrekende schakels invullen en je gezamenlijk de hele cirkel van betrokkenheid kunt bedekken.

Figuur 3: Invloed op cirkel van betrokkenheid vergroten door partnerschap

 

Partnerschap creëren is de manier om verantwoordelijk te zijn

Je kunt verantwoordelijk zijn voor doelen die groter zijn dan jouw eigen prestaties of die van jouw organisatie. Bij maatschappelijke doelen is dat eigenlijk altijd het geval. Alleen je eigen inzet perfectioneren is niet genoeg, om verantwoordelijk te werken aan een groter doel, is het vermogen om anderen te mobiliseren de sleutel. Door in staat te zijn partnerschap te creëren en vitale coalities te vormen, is het mogelijk om serieus ambities te stellen die groter zijn dan waar je nu invloed op hebt. Dat hoeven geen loze praatjes te zijn, als je naast je eigen inspanningen ook je vermogen om partnerschap te creëren vergroot.

 

Meer weten?

Klik hier voor meer over: Partnerschap creëren in 5 stappen (Partnerschap is denkwerk)

Klik hier voor meer over: Vitale coalities opbouwen

Klik hier voor meer over: Regievoering

 

Vragen of meedenken?

Wil je van gedachten wisselen over het realiseren van maatschappelijke doelen in jouw situatie of heb je zelf een inzicht of idee dat je wilt delen, klik dan hier.