• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

In § 6.3 van Effectief project- en programmamanagement is 'present zijn' toegelicht als een effectieve kwaliteit van zijn. Present zijn in de praktijk brengen vraagt oefening. Er zijn vast momenten waarop je als vanzelf al present bent en waarneemt door een filter dat past bij je commitment. Maar er zijn ongetwijfeld momenten -veelal onbewust en ongemerkt- waarop je in gedachten met je eigen zorgen of oordelen bezig bent en voor jouw commitment belangrijke signalen mist. Door de volgende oefening regelmatig te doen, zul je steeds makkelijker en vaker in de praktijk present zijn.

 

Present zijn in 5 oefenstappen 

  1. Richt je op iets in jouw programma waar je tegenaan loopt, dat niet zo gaat als jij denkt dat nodig zou zijn voor jouw doel, waarbij jij vindt dat iets of iemand anders zou moeten zijn en waarvoor je (nog) geen effectieve interventie hebt bedacht. 
  1. Schrijf jouw zorgen en oordelen over deze situatie op. Waarschijnlijk zit er een patroon in deze zorgen en oordelen. Wat is het filter waardoor je waarneemt? 
  1. Bedenk dat jouw filter slechts een van de vele mogelijke perspectieven op de zaak is. Laat je filter los en probeer het geheel van gebeurtenissen en feiten rondom deze situatie tot je door te laten dringen zonder dat jij er iets van denkt. Wat neem je nu zoal waar? 
  1. Bedenk wat jouw commitment in deze situatie is? Neem de situatie nu waar door een filter dat past bij dit commitment. Schrijf alle acties of interventies op die je nu kunt bedenken.
  1. Kies een actie of interventie die gezien de verwachte reacties het meest kansrijk lijkt en voer deze uit. Wat is het resultaat of effect? 

 

 

Aanvullingen of vragen?

Als je aanvullende kennis of voorbeelden op deze site wilt plaatsen of als je vragen hebt over de gepresenteerde informatie, neem dan contact met ons op. Alvast veel dank!