• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Om in de samenwerking met anderen voortgang te boeken in het bereiken van een resultaat of doel, is het belangrijk niet vast te komen zitten in een discussie over of jouw interpretatie over die ander wel of niet klopt. Ook een discussie over wat wel of niet mogelijk is, is niet ondersteunend aan de voortgang. Richt je dan liever op een constructief gesprek over wat er nodig is of zou zijn om het beoogde doel of resultaat mogelijk te maken. Jouw succes is dus afhankelijk van het filter waardoor je luistert naar de mensen die je nodig hebt of waarmee je samenwerkt.

 

Een constructief filter kiezen

Zodra het je lukt om niet door jouw automatische filter en interpretaties te luisteren, maar je bewust te richten op wat de ander zegt dat aanhaakt bij jouw doel, zul je je gesprekspartner ook dingen horen zeggen die je verder helpen. Vergelijk het met een zonnebril: heb je een zonnebril met gele glazen op, dan kleurt de wereld geel, heb je er een met blauwe glazen, dan is de wereld blauw. Zo is het ook met het filter waardoor je luistert. Het lastige van jouw automatische filters en interpretaties is precies dat ze vanzelf ín jou aanwezig zijn. Anders dan een zonnebril zet je een automatisch filter niet bewust op. Daardoor zijn we ons niet altijd bewust dat zo’n automatisch filter óók alleen maar een filter is, en niet de waarheid.

Als het je lukt bewust te kiezen voor een filter dat jouw doel dient, dan kun je ‘creërend luisteren’. Door die manier van luisteren creëer je namelijk het vervolg van het gesprek. Luister je door een filter dat gericht is op je doel in plaats van op jouw automatische interpretatie, dan zul jij vanzelf anders reageren en een gesprek voeren dat jouw doel dichterbij brengt. Komt een collega te laat bij een vergadering, dan zal het filter “wat heeft deze collega nodig om op tijd te komen?” ervoor zorgen dat jij iets anders zegt dan wanneer je blijft luisteren door het automatische filter van de interpretatie “zij is ook altijd te laat!” Luister je door jouw automatische interpretatie, dan maak je grote kans in een welles-nietesdiscussie terecht te komen en jouw doel niet te bereiken.

 

Voorbeeld

Hier vind je een concreet voorbeeld van creërend luisteren.

 

Aanvullingen of vragen?

Als je aanvullende kennis of voorbeelden op deze site wilt plaatsen of als je vragen hebt over de gepresenteerde informatie, neem dan contact met ons op.

Wil je meer weten over hoe je maatschappelijke opgaven effectief aanpakt, dan is het boek Effectief project- en programmamanagement iets voor jou. Naast een gedegen aanpak bevat het boek veel praktijkinzichten en meer voorbeelden.